Då var vi framme vid årets sista dag, och varför inte passa på att ta en stund och tänka tillbaka på året som gått?

2014 var året då vi fyllde 85 år!

Vi har under året berättat delar ur Musteriets historia, om ni missat detta så kommer här en sammanfattning:

I början på 1900-talet var det full aktivitet i den lilla byn Mjöhult. Det var tack vare järnvägen som byn var en knutpunkt för både handel och jordbruk. Tågen mot den fashionabla badorten Mölle passerade också genom Mjöhult på den tiden. Men när jordbruket moderniserades och tågen inte längre stannade i Mjöhult, lades de flesta verksamheterna ner i byn. Även musteriet såg ut att gå samma dystra öde till mötes, men det var då de fyra bröderna Carlsson fick nys om att Musteriet var till salu…

”Ingen av oss hade en aning om hur man ”mustar” äpplen. Men vi mindes hur gott ett glas källarsval, genuin äpplemust kunde smaka en solig sensommardag”, berättar Peter Carlsson.

​En drivkraft så god som någon för att ta över musteriet. Peter fick den stora äran att gå i lära hos den 80-årige musterimästaren Sven Andersson. Av honom fick han lära sig att tillverka ren och klar äpplemust på gammalt manér efter hantverksmässiga metoder.

Först hade bröderna mest tänkt driva verksamheten i samma skala som tidigare. Men under deras första skörde- och mustningssäsong insåg de att det fanns potential för mer. Det var långa köer med bilar längs landsvägen utanför musteriet. Alla ville ha must eller lämna in sina äpplen för mustning.

Men ganska så snart insåg bröderna att maskinparken var både gammal och sliten. Verksamheten ställdes också på sin spets när ångpannan en dag slutade att fungera. Skulle de lägga ner eller satsa?

Ja, ni gissade rätt. De fyra bröderna, helt utan erfarenhet av att göra must, bestämde sig raskt för att det fick bära eller brista. Nu skulle det produceras mer must!

Maskinparken byttes ut och förbättrades för att kunna öka kapaciteten. Paketering och etikettering blev av mer nutida snitt även om flaskorna naturligtvis fortfarande är de traditionella med lång, hög hals.

Ledstjärnan för verksamheten är den samma i dag som den alltid varit: att aldrig tumma på varken smak, kvalitet eller den 85-åriga traditionen – och det tänker vi fortsätta med i minst 85 år till!

Nu återstår det bara för oss att önska er allihop ett GOTT NYTT ÅR!

2014 - året då vi fyllde 85 år

Annonser