För cirka 16 000 år sedan, när den stora inlandsisen började dra sig tillbaka, var Kullaberg en arktisk ö. År 1852 hittade man nämligen 14 000 år gamla isbjörnsben i området! I takt med att isen fortsatte att smälta höjdes landmassorna och snart steg Kullahalvön upp ur havet. När mer land torrlades, tog den mänskliga aktiviteten fart på Kullahalvön. Redan under den yngre stenåldern, när jordbruket infördes, fanns det fasta bosättningar i bygden.

85 sigillMjöhult ligger mitt på Kullahalvön i Nordvästra Skåne. Den gamla Kullavägen, som idag benämns som Mjöhultsvägen, har sedan medeltiden hållit ihop Kullabygden. Det är den äldsta kända vägen på Kullahalvön! Den tidigaste omnämningen av denna landsväg, som sträcker sig från Helsingborg via Mjöhult ut till Mölle, gjordes redan 1594. Då var den bara en stig, men idag är vägen tungt trafikerad.

En av resenärerna på den gamla Kullavägen var Carl von Linné, som 1749 reste runt på Kullahalvön under sin skånska resa. Han omnämner bland mycket annat de 300 fruktträd som växte i Brunnby.

pottmjohultFram till år 1970 hette Mjöhult Pottmjöhult. Namnet finns på en dansk karta från 1500-talet (se bild till höger). ’Pott’, som i ’pottmakare’, är danska för lera och krukmakare. Men pott kan också betyda mindre vattensamling, vilket kan syfta på att markerna runt om byn är lerrika. 1970 började man benämna byn Mjöhult. ’Mjö’ är fornskånska för smal, och ’hult’ betyder liten skog eller skogsdunge.

 

 

 

Annonser