Fick du också årets julklapp, i julklapp?

Men vet du inte riktigt vad du ska stoppa i den? Varsågod, vår Mustmästare bjuder på sina bästa och äppligaste tips!

Det växer mer än 200 kända äpplesorter i Sverige. Svenska äpplen, oberoende av sort, mognar under lång tid. Detta beror på vårt svenska klimat, med soliga dagar och kyliga sensommarnätter. Våra svenska äpplen är oftast färdiga att skördas från slutet av augusti till mitten av december.

Tillsammans representerar dessa 200 olika sorterna ett brett spann smaker i form av olika höga halter av syra, sötma och arom. Detta innebär att möjligheten att finna nya smakkombinationer, genom att blanda olika äpplesorter, i princip är oändlig. Vår Mustmästare berättar att knepet med att skapa Kullamusten, är att producera äpplemust med en väl avvägd balans mellan syra, sötma och arom – trots att de olika äppelsorter som ingår kan variera. Det är det som är hantverket! ​

Så, här kommer Mustmästarens tips på tre olika ”recept” på vilka äpplesorter du kan blanda för att göra din egen äpplemust med din nya råsaftcentrifug:

Blanda din egen must

När du gör egen äpplemust hemma kanske det även kan vara roligt att experimentera med färgen på din must; testa att lägga i en morot med äpplena i din råsaftcentrifug! Det ger en tydligare färg på din hemlagade äpplemust.

Ett äpple om dagen…
Äpplen innehåller flera nyttiga näringsämnen så som C-vitamin (underlättar bl. a. upptaget av järn från maten), kalium (bidrar bl. a. till normal muskel- och njurfunktion, samt reglering av blodtrycket), fosfor (nödvändigt för bl. a. bildning av ben och tänder samt energiproduktion) och fibrer.
Källa: Livsmedelsverket