kullamust-emaljskyltVi på Kullamust är mycket stolta över kunna meddela att vår äppelmust fått utmärkelsen en plats på Husmansbord Skåne 2012! Genom bedömning av en oberoende panel, utifrån råvarans ursprung och produktens kvalitet, har vår äppelmust diplomerats i jakten på Sveriges bästa landskapsmat.

Vi pratade med Pelle Agorelius, VD för Husmansbord Sverige, för att få reda på mer om utmärkelsen och verksamheten bakom!

Bakgrund
Företaget Svensk Landskapsmat, Pelle Agorelius AB står bakom konceptet och varumärket Husmansbord Sverige. Husmansbord är ett av grundarna påhittat ord, och idag även ett registrerat varumärke. Pelle förklarar att ordet Husmansbord är en sammansättning av orden husmanskost och smörgåsbord, och syftar till att uppmärksamma svenska produkter som produceras av rena råvaror med ett tydligt ursprung och hög kvalitét, och allt mynnar ut i konsumentens slutliga upplevelse vid matbordet:”Utvecklingen drivs av Jakten på Sveriges bästa landskapsmat och tar utgångspunkt i råvarans ursprung och livsmedelsprodukters kvalitet.” (Läs mer här.)

Idé
Konceptets grundidé är att väga förväntningarna på produkten mot brukandet av den, och summan blir då konsumentens slutliga upplevelse av produkten vid matbordet, berättar Pelle. Diplomeringen avgörs genom bedömning och sedan röstning inom den oberoende panelen. De produkter som får flest ja-röster i panelen får utmärkelsen: ”Det är alltså inte mitt, Pelles, beslut – utan de produkter som får utmärkelsen ”En plats på Husmansbord” utses genom rösträkning”, förklarar Pelle och poängterar även att Husmansbord inte är någon tävling eller märkning – utan en utmärkelse: ”En slags medalj för bra produkter!”  

Kriterier
Kriterierna utgörs av vilka förväntningar konsumenten får på produkten; allt ifrån den grafiska designen, förpackningens formgivning och så klart själva innehållet och produkten. Frågan som panelen ställer sig är huruvida dessa förväntningar uppfylls? Pelle menar vidare att om produkten dessutom överträffar förväntningarna, har produkten även ett värdefullt mervärde. Husmansbords-utmärkelserna är uppdelade efter produkter i de olika svenska landskapen. Resultatet av jakten på Sveriges bästa landskapsmat år 2012 mynnade ut i att 110 produkter från 62 bönder och livsmedelsproducenter i hela landet, fått Husmansbords diplom 2012.
5 snabba med Pelle Agorelius, VD Husmansbord Sverige:

1.      Vem är du?
”Bonde, turismentreprenör och affärutvecklare!”

2.      Vad är syftet med Husmansbord?
”Sharing the best of Swedish food and culinary traditions with the world.”
Pelle berättar att detta är grunden till hela konceptet. För att kunna uppfylla detta syfte berättar han också att de hela tiden måste uppdatera sig och vara på jakt efter Sveriges bästa landskapsmat – och när de väl har hittat den, kan de sprida dessa fantastiskt fina produkter vidare över världen, och sätta Sveriges bästa landskapsmat på kartan.

3.      Vad innebär utmärkelsen ”en plats på Husmansbord Skåne”?
Pelle berättar att denna utmärkelse innebär att Kullamust, tillsammans med några andra utvalda producenter i Skåne, står för produktionen av mycket fina produkter. Han menar också att det innebär att en utomstående part har utryckt sig om produkten, vilket är en värdefull utmärkelse: ”Att vara omtalad eller att tala om sig själv är två helt olika produktkommunikationer!”, fortsätter Pelle.

Pelle menar avslutningsvis att denna utmärkelse innebär att produktens riktigt goda smak lyfts fram, vilket ökar produktens trovärdighet: ”Det är i smaken som sanningen ligger”, poängterar Pelle.

4. Varför blev vi på Kullamust en av årets vinnare?”Det handlar om en helhet, där omsorgen om detaljerna granskas när så många olika personer, oberoende av varandra, provar en produkt. Man kan utläsa entusiasm i panelens kommentarer över Kullamust Äpple, eller hur?”

5.      Vilket är ditt favorit-fredagsmys?
”Att göra absolut ingenting, bara vara helt stilla. Gärna i ett varmt badkar och med något alkoholfritt i glaset!”

Nedan följer några av jury-panelens kommentarer kring vår Äpplemust:

  • ”Smakar som äpplen direkt från trädet, med en syra som är perfekt till exempelvis fläskkött.”
  • ”Wow, en prisvärd svensk dryck, nyttigare än läsk, och så god!”
  • ”Jag unnar alla barn att lära sig hur svenska äpplen smakar, tack för en fin produkt.”
  • ”Vilka läckra drinkar man kan göra med en ren, fin råvara som denna. Finns det tips på nätet, kanske via QR-kod på flaskan?”

Stort tack till Husmansbord,
panelen och Pelle Agerelius för utmärkelsen!